Jaké změny přinese BREXIT

3. března 2020 | Doba čtení: 2 Min

Po téměř čtyřech letech, kdy se o něm mluvilo, se od 31. ledna 2020 stal brexit realitou. Spojené království v současnosti již není součástí EU. Nastalo přechodné období, které bude trvat do konce roku 2020. Během přechodného období bude Velká Británie dodržovat unijní pravidla, ale již se nebude podílet na jejich tvorbě. Hlavním úkolem tohoto období bude vyjednání dohody o volném obchodu.

Po dobu přechodného období zůstane pro české podnikatele vše při starém. Velká Británie zůstane součástí celní unie i vnitřního trhu. Od 1. ledna 2021 se pak situace změní podle toho, jaký bude výsledek vyjednávání o obchodní dohodě. Lze však předpokládat, že pohyb zboží z a do Velké Británie bude podléhat celnímu dohledu. Na zboží pak bude uplatňováno clo a změní se i správa DPH nebo spotřební daně.

Do konce r. 2020 mohou občané EU a jejich rodinní příslušníci do Británie přijet, pracovat, studovat či žít tak, jako dosud. Obdobně zůstávají stejná práva zachována občanům Spojeného království při cestách/pobytu v členských státech EU. Ke změnám dojde až od počátku roku 2021, bude však záležet na tom, jaké podmínky budou dojednány v rámci dohody o úpravě vztahů mezi EU a Británií. Pokud čeští občané žijící a pracující v Británii budou chtít zůstat v zemi i po konci přechodného období, musí se zaregistrovat v tzv. EU Settlement Scheme, a tím dosáhnout  tzv. status usedlíka.

Kontaktní osoba